Clean Steamin tarina: Puhtaanapito on välittämistä

Parhaimmat palvelut syntyvät usein tarttumalla rohkeasti havaittuihin epäkohtiin. Kun yritys alkaa pohtia, voisiko asian ratkaista täysin toisin kuin on totuttu…

Näin syntyi myös lahtelainen Clean Steam Oy. Siivousalan toisinajattelija on otettu innolla vastaan, joten yritys on päässyt rekrytoimaankin vauhdilla.

Jos tiivistämme lyhyesti Clean Steamin toisinajattelun, niin avaintermit tulevat tässä: kemikaalittomuus ja ekologisuus kautta linjan sekä palvelevampi vaihtoehto perinteiselle tavalle myydä siivousta.

Jotta termit eivät jäisi vain sanahelinäksi – joita on aina helppo viljellä – kerrotaanpa hieman tarkemmin yrittäjä Paavo Johanssonin ydinajatuksia uudenlaisten puhdistuspalveluiden takaa.

Asfalttihommia kaksitoista vuotta tehnyt Johansson huomasi aina talvikaudella pohtivansa, mikä hänestä tulisi isona. Osin sattumien kautta verkossa tuli vastaan mielenkiintoinen teknologinen innovaatio: erittäin tehokas höyrypesulaite, jonka höyry on niin kuumaa, että laite pesee poikkeuksellisen ”kuivasti”.

– Höyryllä voisi siis pestä kemikaalivapaasti ilman, että pestävä kohde vaatii pitkää kuivatteluaikaa eikä jätevesiä tule lainkaan. Tässähän voisi olla jotain, jota nykypäivänä moni arvostaisi, Johansson kertoo liikeideansa synnyn ensihetkistä.

Poikkeuksellisen korkeissa lämpötiloissa on myös toinen merkittävä etu, joka on puhtautta arvostaville asiakkaille vähintään yhtä tärkeä: bakteerit kuolevat tehokkaasti.

– Kävin ostamassa haluamani höyrypesurin Lontoosta vuonna 2019 ja aloin tarjota ensin autopesuja. Kuivahöyrypesuri soveltuu kuivuutensa ansiosta hyvin myös verhoiluille. Aika nopeasti aloin jo testailla, että riittäisikö pesurin teho myös vaativampiin kohteisiin.

Paavo Johansson, Clean Steam
Paavo Johansson ei vielä ole kohdannut likaa, joka ei tehokkaalla höyrypesulla ja oikeilla siivousmetodeilla olisi antautunut.

Puhtaustakuu, jolla on katetta

Johansson kuvailee kuivahöyrypesun ideologiaa pyhäksi kolminaisuudeksi, jonka muodostavat kova paine, vähäinen veden määrä ja korkea lämpötila. Jos painetta tai lämpötilaa vähennettäisiin, tarvittaisiin vettä väistämättä enemmän, jotta sama teho saavutettaisiin.

– Kosteusvaurioiden aiheuttaminen on kuivahöyrypesulla käytännössä mahdotonta, joten voimme ottaa hoidettavaksemme myös kosteudelle herkempiä kohteita, Johansson kertoo.

Jo lyhyessä ajassa on tullut vastaan niin paljon erilaisia ”pinttyneiksi tuomittuja” kohteita, jotka Clean Steam on saanut puhtaiksi, että Johansson uskaltaa antaa työlleen puhtaustakuun. Jos joku vastaantuleva lika ei lähdekään irti, ottaa Johansson sen yrittäjän opinreissuna eikä veloita asiakkaalta mitään.

Toistaiseksi ei ole tarvinnut oppirahoja maksella, sillä kaikki on puhdistunut. Graffitit arvokohteiden kivijaloista, purukumit kivetyksiltä ja hissien rosteripinnat kovalla julkisella käytöllä olevissa paikoissa, kuten asematunneleissa. Ja tässä siis vain muutama esimerkki.

Clean Steam on tehnyt asiakkaat tyytyväisiksi niin yritysten ylläpitosiivouspalveluilla (lue case K-Supermarket Nastola) kuin yksityishenkilöille tarjottavilla urakoilla vaikkapa vanhoissa omakotitaloissa. Kun pahasti likainen julkisivu puhdistuu, tekee se aina hyvää omakotitalon tai kiinteistön arvolle.

Emäksinen vesi pitää pinnat puhtaina pitkään

Moni Clean Steamin asiakas on ehtinyt ajatella, että kohde saattaisi olla isommankin saneerauksen tarpeessa, mutta huolellinen puhdistus on paljastanut, että kyse onkin ollut vain liasta. Isommalle kunnostusprojektille ei ole ollut tarvetta.

Sotkettu tila voi pahimmillaan joutua kokonaan käyttökieltoon, mikä on tietysti kiinteistön omistajalle ja käyttäjille turhauttava asia.

– Eräässä koulutuskeskuksessa oli vessa töhritty niin karmeaan kuntoon, että ovessa oli Ei käytössä -lappu, vaikka wc-pönttö oli täysin toimiva. Tuokin kohde saatiin kohtuullisen nopeasti täysin puhtaaksi ja wc takaisin opiskelijoiden käyttöön.

Höyrypesun ”kuivuus”, tehokkuus ja ekologisuus olivat Johanssonia yrittäjän tielle innoittaneita oivalluksia, mutta Clean Steamin toiminta-ajatukseen kuuluu kemikaalivapaus laajemminkin. Clean Steam voikin antaa asiakkailleen lupauksen, että kaikki pinnat, joihin kosketaan, puhdistuu täysin ilman kemikaaleja.

– Perinteiset yleispuhdistusaineet olemme korvanneet emäksisellä vedellä, jolla on minimaalisen vähän vaikutuksia ihmisterveydelle ja ympäristölle. Kyseessä on puhdistettu vesi, jonka pH-arvo on muutettu elektrolyysin avulla korkeaksi (pH 12,5), Johansson selittää.

Emäksinen vesi on täysin biohajoavaa ja sitä voidaan käyttää kaikilla pinnoilla. Pinnat pysyvät pidempään puhtaana, koska niihin ei jää kemiallisten pesuaineiden jäämiä, joihin lika tarttuisi. Kun emäksinen vesi on kosketuksissa lian kanssa, sen pH neutralisoituu arvoon pH 7, joten jälkihuuhtelua ei tarvita.

Työpaikkoja, joissa hyvät tyypit viihtyvät

Paavo Johansson on halunnut uudistaa siivousmetodien ohella myös alan toimintakulttuuria. Jokaista asiakasta palvellaan hänen tarpeidensa mukaan, oli kyseessä yksittäinen puhdistusurakka tai jatkuva sopimus päivittäisistä siivouspalveluista.

– Ei voi olla niin, että yritys tekee listan palveluista, joihin asiakkaan tarpeen olisi mahduttava. Siksi Clean Steam kuuntelee aina ensin asiakkaan tilanteen ja toiveet, ja tarjoaa vasta sitten sopivinta ratkaisua.

Jokaisen tarjouksen loppuun Johansson kirjoittaa seuraavan lauseen: Puhtaanapito on välittämistä.

Sillä on monta merkitystä. Clean Steamille on kunnia-asia välittää siivotessaan sekä ympäristöstä että ihmisistä, olivatpa he sitten asiakkaita tai työntekijöitä. Puhtaanapito on myös Clean Steamin asiakkaalta merkki välittämisestä. Siistit tilat ovat terveysturvalliset ja lisäävät viihtyisyyttä jokaisessa kohteessa.

Johansson on tarkoin miettinyt myös rooliaan työnantajana. Liiketoiminnan täytyy tietysti olla kannattavaa, mutta työtä ei tule tehdä niin, että tuijotetaan ensisijaisesti viivan alle jääviä lukuja. Hän kertoo aina kunnioittaneensa yrittäjiä, jotka ovat pystyneet luomaan työpaikkoja muille ihmisille. Nyt kun hänellä itsellään on tähän mahdollisuus, on se iso kannustin jokapäiväiseen toimintaan.

Johansson ei tyydy vähään, vaan hän haluaa antaa jokaiselle työntekijälle kokemuksen siitä, että on juuri oikeassa paikassa työskennellessään ylpeydellä Clean Steamillä pitkässä ja vakaassa työsuhteessa.

– Työntekijäni ansaitsevat nykyaikaiset menetelmät ja välineet työntekoon, sillä ilman niitä puhe alan uudistamisesta on pelkkä puhetta. Haluan, että meillä jokainen tuntee myös olevansa arvostettu ja aidosti huomioitu myös niin, että hänen ajatuksiaan kuunnellaan. Ja niihin myös reagoidaan.

teksti: Terhi Kangas, Toteuttamo Verbaali
kuvat: Clean Steamin arkisto & Terhi Kangas